Hoe zorg je voor een gezonde vacht bij dieren?

 

Een belangrijke manier om de gezondheid van een dier hoog te houden is door ervoor te zorgen dat de vacht gezond blijft. Maar hoe zorg je er nou voor dat de vacht van jouw dier gezond wordt en ook blijft? Dit artikel geeft je een aantal tips hoe je zorgt voor een gezonden vacht bij dieren.
 

Aanleg

De erfelijke aanleg van is een belangrijk aspect dat invloed heeft op de vacht van een dier. Sommige dieren kunnen geboren worden met een aanleg voor bijvoorbeeld huidallergie die er op hun buurt weer voor zorgen dat de kwaliteit van de vacht slecht wordt. Een dier met een aanleg voor een gezonde huid kan tegen een stootje maar geneest ook snel na bijvoorbeeld slechte voeding of aantastingen door parasieten.
 

Verzorging

De verzorging van de vacht heeft ook grote invloed op de gezondheid. Een gezonde huid kan tenslotte ook veranderen in een slechte vacht door bijvoorbeeld geen gebruik van verzorgingsproducten. Bijvoorbeeld bij paarden is het erg belangrijk dat de vacht goed wordt onderhouden met verschillende paardenverzorgingsproducten. Een schapenvacht kan de huid prachtig doen glanzen.
Maar ook bij honden en katten is het belangrijk dat de huid eens in de zoveel tijd wordt geborsteld.
 

Voeding

Tenslotte kun je veel huidproblemen oplossen door middel van de voeding. Met voeding kan je veel huidproblemen oplossen maar ook veroorzaken, door gebruik van slechte voeding kan een dier namelijk een jeukende en schilferige huid krijgen. Door jouw dier een goede verhouding van vitaminen, mineralen, eiwitten en vetten in hun voeding te geven kun je huidproblemen voorkomen en soms zelf oplossen.
 
De vacht en huid van dieren is over het algemeen erg gevoelig, je kunt er dus beter voor zorgen dat je huidproblemen voorkomt dan dat je deze achteraf oplost. Vaak is het namelijk lastig om de huid en de vacht weer in balans de krijgen na een ziekte of andere beschadiging.