Öko-Tex Standard 100 en Öko-Test


Verwarrend
De termen "Öko-Tex Standard 100" en "Öko-Test" worden nogal eens door elkaar gebruikt, ook in de wereld van de schapenvachten. Hoog tijd dus om eens uit te zoeken wat de kwalificaties precies betekenen:

Öko-Tex Standard 100 schapenvachtenÖko-Tex Standard 100
Öko-Tex Standard 100 is een certificeringssysteem voor textiel. Denk hierbij vooral aan kleding, beddengoed en speelgoed. Artikelen met dit logo zijn vrij van schadelijke stoffen en vormen zodoende geen gevaar voor de gezondheid.

Schapenvachten met dit label zijn gecontroleerd op elke chemische stof die schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Onze leverancier heeft kunnen aantonen dat er geen milieuvervuilende hulpstoffen gebruikt zijn bij het looien van de vacht. Daarnaast is het energiegebruik optimaal bevonden en zijn  afvalwater en uitstoot volgens de laatste normen verwerkt.

Het label zegt verder dat er bij het looien geen kinderarbeid aan te pas is gekomen, en dat medewerkers een veilige werkplek hebben.
Op het label staat waar het product is getest.

Onze Öko-Tex Standard 100-geteste vachten
Binnen ons assortiment hebben verschillende schapenvachten het Öko-Tex Standard 100 label. Is dat het geval, dan staat het bij 'meer info' achter de bewuste vacht vermeld.


Öko-Test schapenvachten getest
Öko-Test
Öko-Test is een Duits tijdschrift. De redactie test door henzelf gekozen producten op kwaliteit en de effecten van het product op het milieu. Ze kijken naar de binnen- en buitenkant van het product, dus naar de ingrediënten en de verpakking.

Binnen ons assortiment heeft het lichtgele medicinale vachtje ook dit keurkmerk.

 

En al die andere vachten dan, die zonder label...? Daarvoor verwijs ik naar een al eerder geschreven pagina over het eco-stempel.