Over de herkomst van onze schapenvachten


Alleen Europese schapenvachten
De meeste schapenvachten in onze webshop komen uit Nederland. Ook hebben wij vachten uit Duitsland, België, IJsland, Engeland, Ierland en Polen. Wij verkopen geen vachten van buiten Europa, omdat daar de herkomst en looiing vaak schimmig van is.

De schapen zijn allemaal van particuliere boeren geweest. De vachten komen dus uitdrukkelijk niet van een groothandel.

Niet voor de vacht geslacht!
Belangrijk om te weten: er wordt geen enkel schaap voor ons geslacht. De schapen worden geslacht voor het vlees. In veruit de meeste gevallen is dit vlees voor de lokale afzetmarkt. Denk aan biologische markten en streekproductenmarkten.
Wanneer de vacht geschikt is, dan gaat deze naar de looier nadat hij bij de slager gevet en gezouten is.
Dit is de eerste fase van het looiproces.

Omdat een schaap niet voor zijn vacht geslacht wordt, is schapenvacht geen bont.

Principes
Onze vachten zijn allemaal plantaardig gelooid en voldoen hiermee aan strenge EU wetgeving. Sommige vachten hebben een eco-stempel als bewijs.

Wij doen principieel geen zaken met landen als India, Pakistan en China. De vachten worden daar onder zeer bedenkelijke condities verwerkt: het milieu en de arbeidskrachten lijden daar zeer onder. Over de herkomst van de schapen willlen de handelaren doorgaans weinig tot niets kwijt - en dat vinden wij verdacht. Door van deze handelaren geen schapenvachten te kopen, werken wij niet mee aan deze in onze ogen dubieuze praktijken.
In Europa worden de looierijen echter zeer streng gecontroleerd op onder meer milieu-eisen (bron: Wikipedia, opent in nieuw scherm).

Dat onze vachten hierdoor duurder zijn dan elders, nemen wij graag op de koop toe.

Geen administratie
Helaas wordt over de exacte herkomst van de schapen geen administratie bijgehouden. Hoe graag we ook meer informatie over de achtergrond zouden willen geven – deze ontbreekt. Vaak zijn het huis-tuin-en-keuken schapen. Door menging van soorten ontstaan de meest unieke kleuren en tekeningen. Vaak is er van de vacht die u heeft geen tweede te vinden. De natuur neemt immers geen bestellingen op…