Onderhoud wollen sokken

Wollen sokken zijn fantastisch om verschillende redenen. Wat ons betreft is de belangrijkste reden: wol isoleert. En dus zorgen wollen sokken er op koude dagen voor dat u géén koude voeten heeft, en in de zomer houden ze uw voeten koel.
Daarnaast absorberen wollen sokken veel vocht zonder plakkerig te worden. Nare geurtjes zult u met deze sokken ook niet hebben: schimmels en bacteriën worden door de in de wol aanwezige eiwitten en lanoline direct gedood.

Is er dan niets negatiefs te vertellen over wollen sokken? Toch wel want helaas: wollen sokken kunnen sneller slijten in vergelijking met synthetische sokken. Dat komt doordat ze voor het grootste deel gemaakt zijn van natuurlijke materiaal: wol. 
Om slijtage jaren voor u uit te schuiven, hebben we enkele tips:


1 Koop de juiste maat wollen sokken
Sokken moeten niet te strak zitten, want daar slijten ze van. Bovendien kunnen te kleine wollen sokken knellen waardoor ze u niet de maximale warmte geven.

Koop de juiste maat schoenen
Zijn uw schoenen te klein, dan zullen uw wollen sokken sneller slijten omdat de wolvezels teveel uitgerekt worden. In te grote schoenen kunnen de sokken schuiven en dat zorgt ook voor slijtage.

3 Loop niet te vaak op slechts uw sokken
Om snelle slijtage te voorkomen, draag altijd pantoffels of slippers wanneer u geen schoenen draagt. Hoe ruwer de ondergrond, hoe sneller wol slijt.

4 Voorkom lange en scherpe nagels
Lange nagels maken gaten in uw wollen sokken, en scherpe randjes aan uw nagels maken de wolvezels kapot. 

5 Geef motten geen kans
Leg een stukje mottenpapier, een mottenbal of cederhout in de kast bij de wollen sokken. Ook houden motten niet van daglicht. Zet dus de kastdeuren geregeld open of beter: leg uw wollen sokken buiten de kledingkast in een gezellig mandje. 


Wassen

Hoe gek het misschien ook klinkt, maar het belangrijkste wasadvies dat we kunnen geven is: was wollen sokken bij voorkeur niet. Dat is niet onhygiënisch want wol is zelfreinigend. De van nature aanwezige lanoline zorgt ervoor dat vuil niet in de vezel kan dringen, en daarnaast breekt het aanwezige eiwit in de wol vieze geurtjes af.

Wanneer uw de wollen sokken geregeld lucht, dan is een wasbeurt overbodig.

Maar stel dat u de sokken toch een keer wil wassen, dan hebben we dit wasvoorschrift voor u:

  • was wollen sokken bij voorkeur op de hand
  • of anders gebruikt u een wolwasprogramma (max 30 graden)
  • gebruik een wolwasmiddel
  • doe uw wollen sokken niet in de droger
  • strijk de wollen sokken niet

Laat de sokken dan liggend drogen. Rek ze niet uit.

Zit er een vlek in uw wollen sok?
Met een schone doek, lauwwarm water en een beetje groene zeep kunt u vlekken verwijderen. Wrijf niet te hard want dan slijten de wolvezels.
Spoel de zeep uit met lauw water.
 

Disclaimer
Deze pagina is met zorg en kennis van zaken geschreven. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de resultaten na het reinigen van de wollen sokken op welke manier dan ook.

  alle vachten zijn
     ecologisch gelooid

  er wordt geen schaap
     voor ons geslacht; de
     vachten zijn
     restproducten

  30 dagen bedenktijd

  wij verzenden elke
     werkdag


  GRATIS
     onderhoudsinformatie

  ook veilig achteraf 
     betalen mogelijk

  GRATIS bezorgd in
     heel Nederland

  PakjeGemak service

  al vijftien jaar de
     bèèèste!
Webshop Keurmerk Logo